Vypadá jako ovoce, chutná jako ovoce, ale botanici tvrdí něco jiného. Meloun je letní stálice, kterou si s chutí dáš po tréninku, na koupáku nebo jen tak. Víš ale, odkud pochází, co umí a podle čeho poznáš ten nejlepší? Mrkni na tohle letní osvěžení pod mikroskopem.
Tuhle otázku rozebíral v létě nejeden obklopený stůl jedinců, kteří si při dlouhé debatě ukrajovali šťavnaté kousky tohoto letního osvěžení vážícího několik kilogramů. Meloun se vždy automaticky považoval za ovoce, ovšem jde o druh zeleniny patřící do čeledi tykvovitých. Každý správný botanik by nám tedy potvrdil, že meloun je z botanického hlediska bobule.
Ano, již za doby faraonů a pyramid došlo k první doložené sklizni téměř před 5000 lety v Egyptě. Právě díky dochovaným hieroglyfům na zdech starověkých budov si toho dokážeme odvodit mnohem více z této doby. Například to, že melouny se dávaly také do královských hrobek, aby měli králové v posmrtném životě co jíst. V 10. století si tato zelenina našla cestu do Číny, která dnes představuje největšího pěstitele vodních melounů na světě. Nakonec se díky Maurům ve 13. století melouny rozšířily po celé Evropě.
Díky vysokému množství vitamínu C snižuje stres a posiluje imunitu. Obsažená voda v melounu pomáhá při vyživování, vnitřně zvlhčuje kůži a podílí se na odstraňování škodlivin z těla. Meloun je močopudný a proto se využívá při léčbě ledvinových potíží. Jemná vláknina dužiny pomáhá posilovat stěny střev a lehce podporuje vylučování stolice. Melouny jsou nízkokalorické, i přesto pomohou relativně dobře zasytit. Často je vidíme při redukčních dietách, ale i zde platí pravidlo konzumace s mírou, protože několik snězených kilogramů této zeleniny každý den vám zřejmě v pase neubere ani centimetr.
Země na Balkánu mají skvělou metodu pro posuzování, normálně ti prodejce vyklepne klín do melounu a sám si posoudíš jeho zralost. Ovšem to by u nás asi neprošlo a prodejcům by se to moc nelíbilo. Výběr melounu může být trochu loterie. Ale máme pro tebe pár tipů, jak sáhnout po tom pravém:
Celý meloun v chladu vydrží dost dlouho, ale zraje dál, takže chuť se časem zhoršuje. Rozkrojený nebo poškozený meloun sněz co nejdřív – jinak rychle ztrácí šťavnatost a kvalitu. A pamatuj, čím víc slunce venku, tím líp meloun chutná!
Meloun je víc než jen sladká šťavnatá koule. Je to parádní pomocník pro sportovce i rekreační uživatele, co chtějí tělu dopřát něco dobrého a lehkého. A pokud ho letos ještě nemáš v lednici, naprav to – pár klínků ti udělá líp dobře, organismus ti poděkuje a ještě si pochutnáš. Navíc takový meloun hydratuje skoro tak dobře jako izotonický nápoj.
Zdroje:
Všechna práva vyhrazena, © 2002–2025 Sportega s.r.o.