Jak pečovat o outdoorovou obuv


8 minut čtení

Správná péče o outdoorové boty je základ. Tedy pokud chceš, aby ti boty (nejen) na hory nejen vydržely, ale zajistily ti i top komfort. V tomto článku najdeš tipy, rady a doporučení, jak o outdoorové boty správně pečovat, aby vydržely i v těch nejnáročnějších podmínkách spolehlivě sloužit řadu let. A provedeme tě i džunglí impregnačních přípravků

Krok č. 1 – Čištění

pece1.png

Pokud máš boty, které ještě voní novotou, tento krok přeskoč – je pro ty, kteří už v nich něco nachodili, ale ještě více v nich nachodit plánují.

Takže co zaprvé? Očisti je! A čím dříve to po návratu z hor uděláš, tím pro boty lépe. Sice sami moc dobře víme, na co máme první (a i ty druhé) myšlenky po návratu z hor – a zrovna čištění bot to opravdu není, ale věz, že se ti správné čištění outdoorových bot odvděčí v mnoha ohledech. Navíc to jde snadněji, než když špína a bláto na botách ztvrdne a „zažere se“. 

Pokud je nevyčistíš, ochudíš se o jejich unikátní vlastnosti, především prodyšnost a voděodolnost, ale i například vlastnosti později nanášené impregnace. 

A jak na samotné čištění? Nehledej za tím velkou vědu. V prvním kroku je zbav toho největšího marastu, který se na nich usadil. Pomůže ti kartáč(ek), vlhký hadřík nebo nejrůznější pěny či šampony na čištění bot. S vodou to ale nepřeháněj, botám obecně moc nesvědčí.

Až se zbavíš největších nečistot, a pokud máš více času (a trpělivosti), můžeš se soustředit na detaily – vytáhnout a vyčistit vložky, tkaničky nebo se podívat na stav podešve.

TIP: Nevíš si rady s výběrem outdoorových boty? Poradíme ti.

Krok č. 2 – Sušení

pece2.png

Po očištění boty nechej důkladně vyschnout – nespěchej na ně. Urychlením sušení si jenom zaděláš na problém. Rozhodně boty nepokládej na topení, nevystavuj je žáru ohně ani je nedávej na ostré letní slunce. Například kůže prudkým sušením tvrdne a následně praská. Naopak pokud si spolu s botami čistil/a i stélku, tu na slunce klidně dej – UV paprsky totiž velmi dobře likvidují nahromaděné bakterie.

Boty by měly ideálně vysychat v pokojové (nebo lehce vyšší) teplotě a na průvanu – máme pro tebe i ideálního pomocníka na vysoušení bot tady. Pokud máš boty mokré i zevnitř, pomůžou ti klasické noviny, které do nich nacpi. Pokud nechceš (nebo nemůžeš) čekat na suché boty celý den, pomůžou ti moderní elektrické vysoušeče.

TIP: V našem sortimentu najdeš nejenom prostředky pro impregnaci a údržbu, ale i další doplňky k outdoorové obuvi.

Krok č. 3 – Impregnace

pece3.png

Zatímco doteď materiál, ze kterého je svršek boty (kůže/textil/kombinace), nehrál v péči tak důležitou roli, u impregnování je to naopak. Těch je totiž několik druhů a každá má své plusy a mínusy. Se kterými se setkáš nejčastěji?

Univerzální spreje – Nejběžnější typ impregnace, jednoduchá na aplikaci.
Plusy: na kožených botách nezanechají viditelné změny.
Mínusy: kůži nedokážou vyživit tak dobře jako speciální impregnace (především na bázi vosku).

Impregnace na vodní bázi – Opět jednoduchá aplikace, ideální na textilní svršky.
Plusy: vhodné i na semiš a nubuk.
Mínusy: nevydrží tak dlouho, neposkytují ochranu před posypovou solí, kůži na botách nevyživí tak dobře jako vosk.


Impregnace na bázi vosku – Náročnější aplikace, ideální na kožené boty.
Plusy: výdrž, výživa kůže.
Mínusy: kůže na botách lehce ztmavne a vyhladí se.

Pokud nemáš tolik trpělivosti na voskování svých kožených pohorek, ale chceš jejich kůži vyživit,  doporučujeme si pořídit tzv. kondicionér – pečující přípravek na vodní bázi, který kůži dodá potřebné látky, ale nezařídí impregnaci. Plusem pak je to, že nemění vzhled boty.

A nakonec zmiňme i nano spreje, nejnovější přírůstek v nabídce impregnací. Impregnační spreje založené na nanotechnologích na svršku boty vytvoří neviditelnou vrstvu, která zamezí proniknutí vody a nečistot k povrchu boty. Jejich výhodou je velice snadná aplikace. Mínusem je krátká životnost (většinou účinek vyprchá do týdne), která se s intenzitou nošení obuvi ještě zkracuje.

TIP: Impregnovat se dají nejen boty, ale i textil – podívej se do našeho sortimentu impregnací.

Suma sumárum pokud máš doma koženou pohorku, doporučujeme ti ji impregnovat směsí na bázi vosku. A to i v případě, že má Goretexovou či jakoukoliv jinou nepromokavou membránu.

Jak správně naimpregnovat kožené pohorky?

Postup je následující:

  1. Z vyčištěné a usušené boty vyndej tkaničky.
  2. Kůži lehce nahřej – např. fénem nebo na sluníčku – nepřeháněj to ale.
  3. Vosk rozetři prstem nebo hadříkem po celé botě. Dej si zvlášť záležet místech, která jsou nejvíce na botě namáhaná – švy, nad prsty, kde se bota ohýbá, a špičku.
  4. Znovu kůži nahřej.
  5. Rozlešti hadříkem zbylý vosk, který se nevsákl.
  6. Naposledy kůži lehce nahřej.
  7. A nakonec počkej pár hodin, než se vosk do bot opravdu vstřebá.

Jak často boty impregnovat?

Impregnaci opakuj pokaždé, když bota začne ztrácet svou voděodolnost. Nejméně však 2krát ročně. V zimě doporučujeme botu voskovat po každé túře. A s impregnací začni už před prvním obutím – právě (a jenom) tehdy je totiž bota nejčistší a impregnaci nejlépe vstřebá.

A co si máš počít s botami, které jsou textilní, nebo se na nich kombinuje textil a kůže? Sáhni po té nejjednodušší variantě a zvol univerzální sprej (např. se silikonem) nebo impregnaci na vodní bázi. U kombinovaných povrchů bot však pamatuj, že stejně jako u celokožených bot je i u této varianty dobré alespoň 2krát ročně kožené části navoskovat, a kůži tak vyživit.

Krok č. 4 – Uskladnění

Kam s nimi? Svým botám najdi suché místo s dobrou cirkulací vzduchu mimo přímé světlo. Pokud je nebudeš nosit delší dobu, vycpi je, aby si udržely správný tvar – opět můžeš využít noviny nebo napínáky do bot. 

Pár tipů na závěr

  • Nezapomínej při péči o boty také na drobnosti – vložky nebo tkaničky – na málo větraných vložkách se množí bakterie a vznikají plísně (a navíc ten odér…). Deodoračních sprejů s antibakteriálními účinky je na trhu celá řada. A přetržená tkanička uprostřed treku je něco, co nechceš zažít. Proto si tkaničky na svých pohorkách pravidelně kontroluj – nesmí být mechanicky poškozené a měly by vždy vydržet i silné svázání.
  • Zapomeň na praní v pračce nebo na čištění běžným pracím práškem – botám víc uškodíš, než abys jim pomohl/a.
  • Boty používej na ty aktivity, na které jsou určeny – v běžecké obuvi se sice ve města chodit dá, ale stěží v nich zvládneš několikadenní trek na těžko.
  • Jak se o konkrétní model bot správně starat často uvádí samotní výrobci např. v příbalových letácích v krabici nebo na webových stránkách. Číst návody je sice nuda, v tomto případě se ale těch 15 minut utrpení vyplatí.