ID {{ productCode }}
Produkt teď nemáme v nabídce. Porozhlédni se po produktech, které máme skladem.
Objednací číslo: 1520410
Divoce žijící tučné ryby jako je treska, sleď nebo makrela jsou velmi dobrým zdrojem nenasycených mastných kyselin omega-3 jako EPA a DHA stejně jako vitamínu D. Ryby s malým podílem tuku jako tilápie nebo pangasius ale těchto důležitých živin obsahují jen velmi málo. Čistý arktický rybí olej s vitamínem D je proto ideální pro každého, kdo nerad konzumuje tučné ryby. Denní dávka 5 ml (jedna čajová lžička) odpovídá omega-3 obsažených v půlce ryby. Omega-3 jsou velmi důležité stavební látky, 20 % tuku v našem mozku tvoří DHA.
Povolená zdravotní tvrzení podle nařízení Komise (EU) č. 432/2012, č. 536/2013 a Rady (ES) č. 1924/2006:
DHA přispívá k udržení normální činnosti mozku / DHA přispívá k udržení normálního stavu zraku / EPA a DHA přispívají k normální funkci srdce (příznivého účinku se dosáhne při přívodu 250 mg EPA a DHA denně) / DHA a EPA přispívá k udržení normální hladiny krevních triglyceridů / DHA a EPA přispívají k udržení normálního krevního tlaku
Vitamin D přispívá k normálnímu vstřebávání / využití vápníku a fosforu / Vitamin D přispívá k normální hladině vápníku v krvi / Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu kostí / Vitamin D přispívá k udržení normální činnosti svalů / Vitamin D přispívá k udržení normálního stavu zubů / Vitamin D přispívá k normální funkci imunitního systému Vitamin D se podílí na procesu dělení buněk
Pro udržitelnost je nutné chránit potravinové zdroje v podobě mořských živočichů, nepoškozovat oceány, prostředí nebo místní komunity. Proto produkty z celých pomletých ryb nebo mnoha malých ryb tuto certifikaci neobdrží. Pomlít celou rybu je vysoce nehospodárné, udržitelnou volbou je používat odřezky zbylé po použití ryby na maso. Oleje Arctic Blue jsou proto vyrobené z odřezků tresčích filet. Spousta rybích olejů se kvůli nižší ceně vyrábí ze sardinek a ančoviček, malých rybek s typickou silnou slanou chutí, které byly ještě před 70 lety považované za neprodejný odpad. Jen pro představu - pro výrobu jedné kapsle s rybím olejem je třeba 30 ančoviček. Takovýto rybolov je nazývaný reduction fishery a je ze své podstaty zcela neudržitelný - nehospodárně likviduje celé populace ryb, které využívá jen na olej, maso je využito jako potrava pro hospodářská zvířata. A protože malé rybky jako sardinky nebo ančovičky jsou zdrojem potravy pro větší druhy jako jsou delfíni nebo mořští ptáci, narušuje tento rybolov mořský ekosystém.
Čistý arktický MSC rybí olej je vyráběn z čerstvých odřezků filet divoké
arktické tresky. Tyto ryby žijí v Barentsově moři, které leží mezi Novou
Zemí, Špicberky a severním Norskem. Jde o jedny z nejčistších vod na
světě, které se nedají bez nadsázky vůbec srovnat s plastovou polévkou v
Pacifiku mezi Asií a Jižní Amerikou. Rybí olej Arctic Blue je testován na
přítomnost více než 200 možných chemikálií, zejména těžkých kovů, PCB a
dioxinů. V dalším kroku je olej pomocí pokročilých technologií očištěn.
Výsledkem je extrémně čistý rybí olej vhodný pro malé děti i těhotné ženy.
Čistý rybí olej Arctic MSC se vyrábí podle GMP. Standard Good
Manufacturing Practice je nejpřísnějším systémem zajišťování kvality
doplňků stravy, který existuje. Velmi podrobně zaznamenává, jak a za
jakých podmínek je produkt vyroben. Pure Arctic MSC Fish Oil nabízí
exkluzivní čistotu a parametry, v testech nevykazuje žádné detekovatelné
kadmium do 50 ppb (miliardtina celku) a žádnou detekovatelnou rtuť v
testech do 10 ppb. To je až 10x pod norským lékařským standardem a
Evropským lékopisem, které jako výrobci musíme ze zákona dodržovat.
Čistý rybí olej Arctic MSC je také pravidelně testován na 0,5 ppt bez
zjištěných dioxinů nebo furanů. Norský lékařský standard a limity
Evropského lékopisu jsou zde 2 ppt (miliardtina celku). Tyto nezávislé
analýzy se realizují v renomovaných mezinárodních laboratořích za použití
testovací metodologie kterou stanovila Světová zdravotnická organizace
(WHO). Pure Arctic MSC Fish Oil nevykazuje žádné detekovatelné PCB
(Polychlorované bifenyly) během testů do 0,5 ppt. Norský standardní
lékařský limit pro PCB je 3 ppt.
Čerstvost je spolu s čistotou pro olej stejně důležitá. Odráží totiž stav
delikátních omega-3 mastných kyselin. Čerstvost lze samozřejmě změřit
přivoněním nebo ochutnáním. Čerstvý olej nikdy nebude zavánět rybím
odérem. Čerstvost lze také změřit velmi precizně v laboratoři a pak ji
vyjádřit číslem. To se nazývá tzv. Totox hodnota (Total Oxidation Value).
Hodnota Totox je u olejů Arctic Blue měřena pravidelně. V mnoha analýzách
se stupeň oxidace měří pouze hodnotou peroxidu. To je nedostatečné,
protože peroxidy jsou ještě dále konvertovány. Měříme proto i druhý
ukazatel, hodnotu anisidinu. Jen s oběma těmito hodnotami pak může být
určena správná celková oxidace a čerstvost.
Jde o mezinárodně uznávanou hodnotu pro rozeznávání oxidace u oleje. Čím
nižší je číslo, tím je olej čerstvější. Evropský standard pro Totox
hodnotu je 26. Podle nás jde o nesmyslně vysoké číslo a jsme rádi, že se
nacházíme pod 1/3 této hodnoty a můžeme tak garantovat výjimečně bezpečný
a kvalitní produkt. Peroxidová hodnota rybího oleje Pure Arctic MSC pro
kapsle je vždy mezi 0 a 0,5 a hodnota anisidinu < 1 nebo < 2, takže
hodnota Totox je < 2 nebo < 3. Naplnění láhve nebo výroba kapsle
hodnotu Totox mírně zvyšuje, čímž se pro kapsli s rybím olejem Arctic Blue
MSC a Algae olej zvyšuje na obvyklou hodnotu 5 s maximální odchylkou 5-10.
Některé značky s nabídkou omega-3 tuků velmi často a záměrně uvádí Totox
hodnotu původní suroviny, tedy rybího oleje před nalahvováním /
nakapslováním do finálního produktu. Férový výrobce vždy uvede skutečnou
Totox hodnotu, tedy hodnotu která odpovídá stavu až po nalahvování oleje.
Společnost Artic Blue si samozřejmě zakládá na poctivém a seriózním
přístupu k zákazníkovi.
Kvůli zamezení poškození citlivých omega-3 mastných kyselin po produkci je
používána sofistikovaná kombinace antioxidantů. Jde o extrakty bohaté na
tokoferoly (různé typy vitamínu E), extrakt z rozmarýnu a askorbyl
palmitát (v tuku rozpustný Vitamín C). Nízká oxidační hodnota není ve
srovnání se zatuchlým olejem lepší pro náš organismus, ale je také garancí
toho, že nemusíme přidávat žádná umělá aromata, která by zoxidovaný olej
zamaskovala. Nízká oxidace také dodává jemnou chuť, proto se dá olej
pohodlně konzumovat přímo ze lžičky, lze jej přidat do jogurtu, smoothie,
šejku nebo libovolného studeného jídla. Při výběru rybího oleje je proto
dobré se vždy ptát na hodnotu oxidace.
DHA (kyselina dokosahexaenová) a EPA (kyselina eikosapentaenová) jsou si velmi podobné. Rozdíl je pouze v tom, že DHA má ve svém řetězci 22 uhlíků, zatímco EPA 20 uhlíků. DHA má vlastnosti související se stavbou tkání, zatímco EPA s oxidativním stresem. Tělo je ale velice chytré - podle potřeby si DHA přetváří na EPA (stačí jen odstranit dva uhlíky). Při dostatečném příjmu DHA si tak tělo poměr mezi DHA a EPA reguluje samo. To je důležité zejména pro mozek, srdce a nervovou soustavu.
Čistý arktický MSC rybí olej existuje pouze v přírodní formě, tzv.
triglyceridové formě. Přesně tak, jak se všechny tuky vyskytují i v rybě.
Příroda to vymyslela za nás, takto jsou obsažené tuky nejvíce stabilní.
Proto nikdy nepoužíváme nepřírodní ethyl ester. Ethyl estery jsou
nestabilní tuky s redukovanou absorpcí, vysokým rizikem oxidace a
nepříjemnou chutí po konzumaci. Používají se, protože jsou snazší na
produkci a levnější. Triglyceridová forma je naopak přírodní, stabilní a
tělo ji dobře vstřebává.
Je zde také morální rozměr, při použití celých ryb (sardinek a ančoviček)
pro olej se spotřebovává neuvěřitelné množství ryb, které by mohlo být
využito pro lidskou spotřebu. Navíc se tyto ryby většinou loví na druhé
straně světa, proto jsme radši, když zůstanou místním rybářům a nebo
větším mořským živočichům, kteří si na nich pochutnají.
Jednou z našich nosných zásad je, že nepoužíváme jako zdroj Krill Oil a
další komerční zdroje, jako je koncentrovaný rybí olej ze sardinek a
ančoviček. Důvodem je důležitý fakt, že krill oil je nezbytnou potravou
pro velryby. Komerční Omega 3 oleje zaměřené na kvantitu a nízkou cenu se
zase vyrábí z celých pomletých ryb. Takovýto olej nemůže nikdy dostat MSC
certifikaci. Věříme, že je lepší a etické produkovat olej z rybích odřezků
potom, co už byly využity pro maso. Ančovičky jsou navíc opět potravou pro
delfíny, lachtany, velryby a mořské ptáky.
Většina obalů našich tekutých produktů je vyrobena ze skla s minimem
plastu (v papírových krabičkách). Kapslové produkty jsou zabaleny v
biologicky odbouratelných (kompostovatelných) sáčcích (bez obsahu plastů).
Prášek s rybím kolagenem je zabalen v obalech z bioplastů, které jsou
vyrobeny z cukrové třtiny.
Děti 1 - 6 let: 1,25 ml denně (1/4 odměrky). Děti od 7 let a dospělí: 2,5 ml (1/2 odměrky) denně. Užívejte během jídla nebo po jídle.
| |
na 1,25 ml** | na 2,5 ml** |
|---|---|---|
| Rybí olej | 1175 mg | 2350 mg |
| Omega-3 | 725 mg | 1450 mg |
| Omega-3 DHA | 250 mg | 500 mg |
| Omega-3 EPA | 350 mg | 750 mg |
**Balení obsahuje 60 dávek x 2,5 ml nebo 120 dávek x 1,25 ml.
Rybí olej (z divokých aljašských ryb), přírodní citronové aroma, extrakt z rozmarýnu, antioxidant (tokoferol, askorbylpalmitát).
Doplněk stravy. Po otevření uchovávejte v lednici do 7 °C a spotřebujte do 6 měsíců. Není náhrada pestré stravy. Nepřekračujte doporučenou dávku. Skladujte v suchu, chladu, mimo dosah dětí.
| Forma | tekuté |
|---|---|
| Příchuť | citron |
| Dávek v balení | 120 dávek |
| Objem | 150 ml |